Etusivu > Cashewpähkinä
Cashewpähkinä
Yhtä aikaa mieto ja maukas, rapea ja täyteläinen – cashewpähkinä on kaikkea tätä. Lisäksi cashewpähkinä on täyttävä ja niin monipuolinen, että se käy sekä rapeaksi välipalaksi että juhlien naposteltavaksi ja monien ruokalajien raaka-aineeksi. Cashewpähkinä on pähkinöistä vähärasvaisimpia ja sopii täten myös vähäenergisiin ruokavalioihin. Siitä sekoitat myös täyteläisen ja maukkaan kastikkeen kasvisten dippailuun tai keksin levitteeksi.
CashewpähkinäN maku ja ravintosisältö
Cashewpähkinä on maultaan makea ja kermainen.
Cashewpähkinät sisältävät runsaasti:
- proteiinia
- hiilihydraatteja
- tyydyttymättömiä rasvahappoja
- kivennäisaineita
- sinkki
- magnesium
- seleeni
- rauta
Juuri kivennäisaineiden suuri pitoisuus tekee cashewpähkinöistä erityisen terveellisiä.
Sinkki on tärkeää aineenvaihdunnalle, kun taas magnesium on mukana hermoston toiminnassa: lihakset ja hermosto tarvitsevat magnesiumia palautumiseen. 50 g:n annoksesta cashewpähkinöitä saat peräti 20 prosenttia päivittäin tarvitsemastasi raudasta, joka parantaa veriarvoja, voi ehkäistä väsymystä ja lisää vastustuskykyä infektioita vastaan. Jos siis et voi syödä tarpeeksi pinaattia, cashewpähkinä on hyvä vaihtoehto.
Muihin pähkinöihin verrattuna cashewpähkinät sisältävät myös runsaasti foolihappoa, B1-vitamiinia sekä K-vitamiinia, joka vahvistaa luustoa ja edistää veren hyytymistä.
Cashew-pähkinöitä sisältävät Anyday-tuotteet
Hyödynnä pähkinöitä erilaisissa resepteissä
Pähkinä vai omena?
Etelä-Amerikassa pidetään enemmän cashewpuun “omenasta” kuin itse pähkinästä. Hedelmä näyttää omenan ja paprikan välimuodolta, ja sen maku muistuttaa omenaa. Cashewn lähin sukulainen on kuitenki mango!
Mangon lähisukulainen
Cashewpähkinä on tropiikissa kasvavan munuaispuun siemen, joka on alkujaan kotoisin Brasiliasta. Cashewpuita eli munuaispuita kasvaa trooppisessa ilmastossa päiväntasaajan tuntumassa, etupäässä Länsi-Afrikassa, Intiassa, Vietnamissa ja Filippiineillä.
LUUHEDELMÄN SIEMEN
Kuorittava käsin
Tällöin pähkinät kerätään, kuivataan ja kuumennetaan kuorimisen helpottamiseksi. Pähkinän ympäriltä on irrotettava kaksi kuorta, ennen kuin sen voi syödä. Pähkinän käsittely on vaivalloista ja monesti osa prosessoinnista tehdään edelleen käsin, mikä omalta osaltaan vaikuttaa cashewpähkinöiden verrattain kalliiseen hintaan.
Kaksi satoa vuodessa
Cashew ruuanlaitossa
Cashewpähkinän kermainen rakenne tekee siitä myös erinomaisen vaihtoehdon maidonkorvikkeelle ja jotkut käyttävät sitä myös ruuanlaitossa parmesaanin korvikkeena. Tämä pähkinä soveltuu erinomaisesti myös tuorepuuron ja raakakakkujen valmistukseen. Monipuolisuutensa vuoksi cashewpähkinä onkin usein hyvin keskeisessä roolissa vegaanisen ruokavalion ravinteikkaana rakennuspalikkana.