Maapähkinä

Maapähkinä ei itse asiassa ole kasvitieteellisessä mielessä pähkinä, vaan hernekasveihin kuuluva palkokasvi, joka kasvaa maassa. Nimensä se on saanut maan alla kasvavista paloista.

Maapähkinä

Maapähkinän ravintosisältö

Maapähkinät sisältävät paljon:

  • proteiinia
  • kuitua
  • antioksidantteja
  • vitamiineja (kuten B- ja E-vitamiineja)

Hyvien ravintoarvojen vuoksi maapähkinöitä kannattaa nauttia säännöllisesti.

Maapähkinän proteiinitiheys on pähkinöistä suurin (noin 25 g / 100 g). Vertailun vuoksi mainittakoon naudanliha, jonka proteiinitiheys vaihtelee 17 prosentista 25 prosenttiin osan mukaan, joten maapähkinät ovat kasvissyöjille erinomainen proteiinin lähde. Maapähkinää ei saa kuitenkaan määritelmien vuoksi kutsua runsasproteiiniseksi, koska proteiinipitoisuuden pitäisi olla vähintään 20 prosenttia tuotteen kokonaisenergiasta.

Maapähkinä sisältää runsaasti kuituja, muita pähkinöitä enemmän sinkkiä sekä lisäksi E-vitamiinia, fosforia, folaattia, jota keho hyödyntää mm. punasolujen muodostuksessa, magnesiumia ja B-vitamiineista niasiinia, joka on tärkeä elimistön aineenvaihdunnalle.

Sisältää runsaasti terveellistä rasvaa

Öljyssä friteeratuilla ja suolatuilla maapähkinöillä on jo pitkään ollut vakipaikkansa sipsihyllyssä perunalastujen ja juustonaksujen rinnalla. Siksi ne ovatkin saaneet osittain ansaitsemattaan maineen tarpeettomana ja lihottavana herkkuna.


Maustamattomat tai kuivapaahdetut maapähkinät sisältävät toki nekin runsaasti energiaa, mutta koska energia on pääosin peräisin kolesterolia laskevasta tyydyttymättömästä rasvasta, maapähkinät ovat mainettaan huomattavasti parempia. Suosi kuitenkin kuorimattomia ja erityisesti suolaamattomia maapähkinöitä. Maapähkinä on pähkinöistä tunnetuin ja kaupallisesti sen osuus on hyvin merkittävä, koska se on ravintorikas ja monikäyttöinen kasvi, jota on helppo kasvattaa.

Maapähkinä anyday-tuotteessa

Hyödynnä pähkinöitä erilaisissa resepteissä

Maapähkinäöljy on tavanomainen raaka-aine saippuoissa ja muissa ihonhoitotuotteissa.

Maapähkinä
Maapähkinä

Aasialaisen keittiön kulmakivi

Monissa Aasian maissa maapähkinä on perusraaka-aine, jota käytetään maapähkinäkastikkeessa, wokkiruoissa, padoissa ja salaateissa.

Palkokasvi kuten herneet ja pavut

Maapähkinä on peräisin Paraguaysta, mutta nykyisin sitä viljellään kaikkialla maailmassa. Se kuuluu palkokasvien sukuun, ja muiden herneiden ja papujen tavoin pähkinät kasvavat veneen muotoisissa paloissa. Maapähkinöiden suurimmat tuottajat ovat Kiina ja Intia, kun taas Yhdysvallat ja Argentiina ovat suurimmat viejät.

Itsepölyttyvä

Maapähkinät kylvetään keväällä. Kasvi kukkii 30 päivän kuluttua kylvöstä, minkä jälkeen se jatkaa kukintaansa ja pölyttää itse itseään 90-120 päivän ajan.

Kasvaa maan alla

Kukat taipuvat vähitellen alas maata kohden, ja hedelmä (palko) alkaa kasvaa maan sisään. Syyskuussa palot ovat kypsiä kerättäväksi, ja sadonkorjuun yhteydessä koko kasvi vedetään irti maasta.

Maapähkinä
Maapähkinä

Tiesitkö, että...

tutustu myös muihin pähkinöihin: