Pekaanipähkinä

Pekaanipähkinät ovat hedelmän kovakuorisen kodan sisällä kasvavia siemeniä. Pekaanipähkinän maku on pähkinöistä ainutlaatuisin – pyöreä, täyteläinen, makea ja rapea. Ulkonäöltään ja rakenteeltaan pähkinä muistuttaa lähintä sukulaistaan saksanpähkinää, mutta kuori on tasaisempi ja sileämpi.

Pekaanipähkinän

Pekaanipähkinän ravintosisältö

Pekaanipähkinä sisältää:

  • monityydyttymättömiä rasvahappoja
  • E-vitamiinia
  • Sinkkiä
  • Beta-sitosteroli

Pekaanipähkinä on hyvin rasvapitoinen pähkinä, jonka rasvapitoisuudesta yli 60% on hyviä, monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka pienentävät veren kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuutta. Pekaanipähkinät ovat myös yksiä parhaimpia kasvikunnan E-vitamiinin lähteitä. E-vitamiini suojelee kehoa soluvaurioilta ja edistää ihon hyvinvointia. 

E-vitamiinin lisäksi pekaanipähkinät sisältävät myös paljon muita vitamiineja ja hivenaineita, kuten sinkkiä. Pekaanipähkinässä on runsaasti sinkkiä, joka on tärkeä kehon aineenvaihdunnalle ja jonka sanotaan myös hoitavan ihoa, hiuksia ja kynsiä. Sinkki tukee myös normaalia immuunipuolustusta.

Uudet tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että pekaanipähkinän sisältämä kasvisteroidi beta-sitesteroli voi ehkäistä eturauhasen liikakasvua ja alentaa kolesterolia.

PEKAANIPÄHKINÄ ANYDAY-TUOTTEESSA

HYÖDYNNÄ PÄHKINÖITÄ ERILAISISSA RESEPTEISSÄ

Sana pekaani

on peräisin Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen algonkin-kielistä, joissa se tarkoittaa ”kivellä rikottavaa pähkinää”.

PUHTIA ANTAVA PÄHKINÄJUOMA

Pekaanipuu on kotoisin Pohjois-Amerikasta, missä se oli aikoinaan tärkeä osa alkuperäisväestön ravintoa. Murskatuista pähkinöistä tehtiin muun muassa ravinteikasta pähkinämaitoa.

KUULUISA PEKAANIPIIRAKKA

Pohjois-Amerikassa pekaanipähkinää käytetään paljon monissa ruoissa ja leivonnaisissa, tunnetuimpana niistä ehkä kuuluisa pekaanipiirakka. Parhaiten oikeuksiinsa pekaanipähkinä pääsee kuitenkin maustamattomana tai kevyesti paahdettuna.

500 PEKAANIPUULAJIA

Nykyään Yhdysvallat on suurimpia pekaanipähkinän tuottajia Meksikon rinnalla. Pekaanipähkinä kasvaa 40–60 metriä korkeaksi puuksi, ja sitä on 500 eri lajiketta.

MONIKÄYTTÖINEN PUULAATU

Pekaanipähkinä kuuluu hikkoreihin, joiden kaarnaa käytetään muun muassa rumpukapuloiden ja huonekalujen valmistuksessa sekä grillauksessa tuomaan savun makua. Ennen vanhaan hikkoria käytettiin golfmailoissa, tennismailoissa ja suksissa.

lue lisää muista pähkinöistä