Sana pekaani
on peräisin Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen algonkin-kielistä, joissa se tarkoittaa ”kivellä rikottavaa pähkinää”.
Pekaanipähkinän maku on pähkinöistä ainutlaatuisin – pyöreä, täyteläinen, makea ja rapea. Ulkonäöltään ja rakenteeltaan pähkinä muistuttaa lähintä sukulaistaan saksanpähkinää, mutta kuori on tasaisempi ja sileämpi.
on peräisin Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen algonkin-kielistä, joissa se tarkoittaa ”kivellä rikottavaa pähkinää”.
Pekaanipuu on kotoisin Pohjois-Amerikasta, missä se oli aikoinaan tärkeä osa alkuperäisväestön ravintoa. Murskatuista pähkinöistä tehtiin muun muassa ravinteikasta pähkinämaitoa.
Pohjois-Amerikassa pekaanipähkinää käytetään paljon monissa ruoissa ja leivonnaisissa, tunnetuimpana niistä ehkä kuuluisa pekaanipiirakka. Parhaiten oikeuksiinsa pekaanipähkinä pääsee kuitenki maustamattomana tai kevyesti paahdettuna.
Nykyään Yhdysvallat on suurimpia pekaanipähkinän tuottajia Meksikon rinnalla. Pekaanipähkinä kasvaa 40–60 metriä korkeaksi puuksi, ja sitä on 500 eri lajiketta.
Pekaanipähkinä kuuluu hikkoreihin, joiden kaarnaa käytetään muun muassa rumpukapuloiden ja huonekalujen valmistuksessa sekä grillauksessa tuomaan savun makua. Ennen vanhaan hikkoria käytettiin golfmailoissa, tennismailoissa ja suksissa.
Pekaanipähkinä on energiapitoisin pähkinämme, ja se sisältää eniten rasvaa, etenkin kertatyydyttymättömiä rasvoja.
Pekaanipähkinässä on myös runsaasti sinkkiä, joka on tärkeä kehon aineenvaihdunnalle ja jonka sanotaan myös hoitavan ihoa, hiuksia ja kynsiä. Uudet tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että pekaanipähkinän sisältämä kasvisteroidi beta-sitesteroli voi ehkäistä eturauhasen liikakasvua ja alentaa kolesterolia.
Pähkinä tilanteeseen kuin tilanteeseen.
Maan alla kasvava papu
Pähkinöiden pähkinä – monipuolinen, maukas klassikko
Terveysintoilijoiden lempivälipala