Hasselpähkinä

Pieni pyöreä hasselpähkinä on pähkinöistämme ainoa, joka lasketaan kasvitieteellisestä näkökulmasta katsoen pähkinäksi. Monien mielestä se on kenties pähkinöistä kaikkein arkisin, vaikka sen monitahoinen ja luonteenomainen maku korostaa muiden siihen yhdistettävien raaka-aineiden makua.
Hasselpähkinä

Hasselpähkinän ravintosisältö

Hasselpähkinät sisältävät runsaasti:

  • proteiinia
  • monityydyttymättömiä rasvahappoja
  • foolihappoa
  • fosforia
  • magnesiumia
  • tiamiinia
  • K-vitamiinia
  • B- vitamiinia
  • E-vitamiinia

E-vitamiini on tärkeä antioksidantti Kourallinen (noin 30g) hasselpähkinöitä riittää kattamaan päivittäisen E-vitamiinitarpeen.

Hasselpähkinät sisältävät pähkinöistä eniten kuitua, mikä auttaa verensokeritasojen sääntelyssä sekä edistää suoliston toimintaa. 

Pieni mutta täyttävä

Hasselpähkinät sisältävät runsaasti proteiinia ja tyydyttymättömiä rasvoja, joten ne pitävät pitkään kylläisenä ja edistävät myös terveyttä. Kun hasselpähkinöiden syömisen kerran aloittaa, niihin tulee helposti himo! Hasselpähkinöitä myydään niin kuorellisena kuin kuorettomana, sekä kokonaisina että paloteltuina. Parhaimmillaan hasselpähkinät ovat kevyesti paahdettuina.

HASSELPÄHKINÄ ANYDAY-TUOTTEISSA

HYÖDYNNÄ PÄHKINÖITÄ ERILAISISSA RESEPTEISSÄ

Hasselpähkinäöljyä on käytetty ennen vanhaan koliikin hoitoon ja yskänlääkkeenä.

Nykyisin neljäsosa maailman hasselpähkinöistä menee Nutellan valmistukseen.

Hasselpähkinöistä voi itse valmistaa esimerkiksi hasselpähkinälevitettä ja niitä voi hyödyntää monella eri tapaa leivonnassa sekä erilaisissa suklaaherkuissa.

Vahvaoksainen pensas

Hasselpähkinä on kotoisin Euroopan ja Aasian länsiosien lauhkeasta ilmastosta, missä sitä edelleenkin viljellään eniten. Aromaattiset ja hieman paahteiset pähkinät kasvavat pensaissa. Pähkinöiden lisäksi pähkinäpensaasta saadaan myös puuta, jota käytetään korien ja aitojen materiaalina.

Korjataan syksyllä

Pähkinäpensas kasvaa tavallisesti jopa kahdeksan metriä korkeaksi. Pensas alkaa tuottaa pähkinöitä kolmivuotiaana, ja parhaimmillaan tuotanto on 12 vuoden iässä. Hasselpähkinät kerätään syksyllä joko käsin suoraan pensaasta tai maasta pähkinöiden varistua. Yksi pähkinäpensas voi tuottaa jopa 14 kg pähkinöitä vuodessa.

Kasvaa Pohjolassa luonnonvaraisena

Keräämisen jälkeen pähkinät saavat kuivua 15-20 päivää, minkä jälkeen ne kuoritaan ja lajitellaan. Pohjoisissa maissa pähkinäpensas kasvaa luonnonvaraisena, mutta suurin osa maailman hasselpähkinöistä tulee Turkista.

Yhtä hyvää kuin karkki

Ihmiset ovat syöneet hasselpähkinöitä tuhansien vuosien ajan. Nykyään hasselpähkinöitä käytetään ruoanvalmistuksessa, ja niistä saadaan myös öljyä. Lisäksi pähkinät ovat konvehtien ja maukkaiden leivonnaisten raaka-ainetta. Kaikkein parhaita ne ovat kuitenkin sellaisenaan tai kevyesti paahdettuina.

Tutustu myös muihin pähkinöihin: