Hasselpähkinäöljyä on käytetty ennen vanhaan koliikin hoitoon ja yskänlääkkeenä.
Nykyisin neljäsosa maailman hasselpähkinöistä menee Nutellan valmistukseen.
Pieni pyöreä hasselpähkinä on pähkinöistämme ainoa, joka lasketaan kasvitieteellisestä näkökulmasta katsoen pähkinäksi. Monien mielestä se on kenties pähkinöistä kaikkein arkisin, vaikka sen monitahoinen ja luonteenomainen maku korostaa muiden siihen yhdistettävien raaka-aineiden makua.
Hasselpähkinät sisältävät runsaasti proteiinia ja tyydyttymättömiä rasvoja, joten ne pitävät pitkään kylläisenä ja edistävät myös terveyttä. Kun hasselpähkinöiden syömisen kerran aloittaa, niihin tulee helposti himo!
Nykyisin neljäsosa maailman hasselpähkinöistä menee Nutellan valmistukseen.
Hasselpähkinä on kotoisin Euroopan ja Aasian länsiosien lauhkeasta ilmastosta, missä sitä edelleenkin viljellään eniten. Pähkinöiden lisäksi pähkinäpensaasta saadaan myös puuta, jota käytetään korien ja aitojen materiaalina. Y
Pähkinäpensas kasvaa tavallisesti jopa kahdeksan metriä korkeaksi. Pensas alkaa tuottaa pähkinöitä kolmivuotiaana, ja parhaimmillaan tuotanto on 12 vuoden iässä. Hasselpähkinät kerätään syksyllä joko käsin suoraan pensaasta tai maasta pähkinöiden varistua. Yksi pähkinäpensas voi tuottaa jopa 14 kg pähkinöitä vuodessa.
Keräämisen jälkeen pähkinät saavat kuivua 15-20 päivää, minkä jälkeen ne kuoritaan ja lajitellaan. Pohjoisissa maissa pähkinäpensas kasvaa luonnonvaraisena, mutta suurin osa maailman hasselpähkinöistä tulee Turkista.
Ihmiset ovat syöneet hasselpähkinöitä tuhansien vuosien ajan. Nykyään hasselpähkinöitä käytetään ruoanvalmistuksessa, ja niistä saadaan myös öljyä. Lisäksi pähkinät ovat konvehtien ja maukkaiden leivonnaisten raaka-ainetta. Kaikkein parhaita ne ovat kuitenkin sellaisenaan tai kevyesti paahdettuina.
Hasselpähkinät sisältävät runsaasti proteiinia, tyydyttymättömiä rasvoja ja muita hyödyllisiä ravintoaineita. Niissä on mm. huomattava määrä foolihappoa, fosforia, magnesiumia, tiamiinia ja etenkin E-vitamiinia, joka on tärkeä antioksidantti. Kourallinen (noin 30g) hasselpähkinöitä riittää kattamaan päivittäisen E-vitamiinitarpeen.
Hasselpähkinä sisältää pähkinöistä vähiten tyydyttynyttä rasvaa ja eniten kertatyydyttymätöntä rasvaa mutta suhteellisen vähän monityydyttymätöntä rasvaa.
Pähkinä tilanteeseen kuin tilanteeseen
Maan alla kasvava papu
Terveysintoilijoiden lempivälipala
Amerikkalaisten lempipähkinä