Manteli

Terveysintoilijoiden lempipähkinä! Herkullinen manteli on oikeutetusti terveyspommin maineessa: se sisältää paljon proteiinia, B-vitamiineja, sinkkiä ja runsaasti E-vitamiinia sekä magnesiumia, kalsiumia, biotiinia, kaliumia ja terveellisiä rasvahappoja, mutta suhteellisen vähän energiaa. Ei olekaan ihme, että manteli on ravitsemustieteilijöiden ja terveysintoilijoiden suosikki. Mantelin ominaisuudet ovat kuitenkin vieläkin monipuolisemmat.

Manteli

Mantelin ravintosisältö

Manteli sisältää paljon:

  • proteiinia
  • B-vitamiineja
  • sinkkiä
  • E-vitamiinia
  • magnesiumia
  • kalsiumia
  • biotiinia
  • kaliumia
  • terveellisiä rasvahappoja

Manteli on kenties kaikkien hyödyllisin pähkinä, koska se sisältää vähän energiaa mutta runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvoja, jotka ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja edesauttamalla kolesterolitasapainoa. Lisäksi se on erinomainen kalsiumin ja E-vitamiinin lähde. Mantelissa on myös paljon suoliston hyvinvointia edistävää kuitua, rautaa, magnesiumia, mangaania, fosforia ja sinkkiä sekä B-vitamiineista riboflaviinia ja niasiinia. 

Suuren proteiinipitoisuuden ansiosta manteli sopii erinomaisesti energiatankkaukseen kovan treenin jälkeen. Erityisen paljon hyötyä siitä on voimaharjoittelussa, koska lihakset tarvitsevat proteiinia kasvaakseen. Muista siis pitää mantelipussi aina mukana treenikassissa!

Mantelit anyday-tuotteissa

Keittiön jokapaikanhöylä

Välimeren keittiössä manteli on vakiovaruste, joka antaa lukemattomille ruokalajeille makua ja rakennetta. Voit valita halutessasi joko kuorellisia tai kuorettomia manteleita, sillä markkinoilta löytyy kumpiakin. Kuorettomia manteleita löytyy lisäksi valkoisena ja ruskeana. Manteli sopii rouhittuna, kuorittuna, paahdettuna tai sellaisenaan ruoanlaittoon, leivontaan tai treenin jälkeiseksi energiatankkaukseksi. 

onko manteli pähkinä?

Manteli ei itseasiassa ole pähkinä vaan luumarja, pienikokoisen puulajin siemen. Manteli kyllä muistuttaa hyvin läheisesti pähkinää, mutta luokitellaan kuitenkin luumarjan siemeneksi.

Runsaskukkainen puu

Lähi-idästä ja Etelä-Aasiasta peräisin oleva manteli on vanhimpia viljeltyjä hedelmäpuita. Keväällä mantelipuut kukkivat upeasti kauniin valkoisin tai vaaleanpunertavin kukin. Puu viihtyy parhaiten lämpimässä, kuivassa ilmastossa, jossa talvet ovat leutoja ja sateisia. Siksi ei olekaan ihme, että Kalifornia, missä maaperä on hedelmällinen ja ilmasto tasainen, on maailman suurin mantelien tuottaja. Siellä jopa pölytys on nykyisin suurteollisuutta, ja kuorma-autot ajavat tilalta toiselle mehiläispesät mukanaan.

Persikan sukulainen

Mantelipuu, joka on läheistä sukua persikalle, alkaa tuottaa hedelmää kolmivuotiaana, ja sato korjataan syksyllä. Kukkimisen jälkeen muodostuu pieniä vihreitä, nukkapintaisia hedelmiä. Kun hedelmät halkeavat, esiin tulee siementä (mantelia) ympäröivä kova luumarja.

EVOLUUTION OIKKU

Aivan aluksi mantelit olivat karvaita. Ihminen keksi hyödyntää luonnollista mutaatiota, joka muutti mantelit makeiksi. Nykyisin viljellään lähes pelkästään makeita manteleita. Karvaita manteleita käytetään ainoastaan antamaan erilaisille leivonnaisille luonteenomaista, herkullista mantelin makua.

MYSLI, MACARONIT, MARSIPAANI JA MAITO

Mantelin käyttöalue on valtavan laaja: sitä käytetään rouhittuna myslissä ja pestossa sekä pohjoisafrikkalaisissa ja intialaisissa ruokalajeissa, jauhettuna mantelimassassa ja marsipaanissa sekä gluteenittomana jauhona erilaisissa leivonnaisissa tai mantelimaidon valmistukseen. Manteleista valmistettu “maito” on erinomainen korvike eläinperäiselle maidolle ja sitä on varsin helppo valmistaa itse. Tämä pähkinä soveltuu erinomaisesti myös raakakakkujen valmistukseen sekä wokki- ja pataruokien joukkoon.

Mantelista puristetaan myös öljyä, jota käytetään pehmentävänä ja puhdistavana ihonhoitotuotteena sekä puupuhaltimien, kuten oboen, hoitoaineena.

tutustu muihin pähkinöihin: