Manteli

Herkullinen manteli on oikeutetusti terveyspommin maineessa: se sisältää runsaasti kuituja, kalsiumia ja terveellisiä rasvahappoja, mutta suhteellisen vähän energiaa. Ei olekaan ihme, että manteli on ravitsemustieteilijöiden ja terveysintoilijoiden suosikki. Mantelin ominaisuudet ovat kuitenkin vieläkin monipuolisemmat.

Keittiön jokapaikanhöylä

Välimeren keittiössä manteli on vakiovaruste, joka antaa lukemattomille ruokalajeille makua ja rakennetta. Manteli sopii rouhittuna, kuorittuna, paahdettuna tai sellaisenaan ruoanlaittoon, leivontaan tai treenin jälkeiseksi energiatankkaukseksi.

Manteli ei ole pähkinä

Hasselpähkinä on kotoisin Euroopan ja Aasian länsiosien lauhkeasta ilmastosta, missä sitä edelleenkin viljellään eniten. Pähkinöiden lisäksi pähkinäpensaasta saadaan myös puuta, jota käytetään korien ja aitojen materiaalina. Y

Runsaskukkainen puu

Lähi-idästä ja Etelä-Aasiasta peräisin oleva manteli on vanhimpia viljeltyjä hedelmäpuita. Keväällä mantelipuut kukkivat upeasti kauniin valkoisin tai vaaleanpunertavin kukin. Puu viihtyy parhaiten lämpimässä, kuivassa ilmastossa, jossa talvet ovat leutoja ja sateisia. Siksi ei olekaan ihme, että Kalifornia, missä maaperä on hedelmällinen ja ilmasto tasainen, on maailman suurin mantelien tuottaja. Siellä jopa pölytys on nykyisin suurteollisuutta, ja kuorma-autot ajavat tilalta toiselle mehiläispesät mukanaan.

Persikan sukulainen

Mantelipuu, joka on läheistä sukua persikalle, alkaa tuottaa hedelmää kolmivuotiaana, ja sato korjataan syksyllä. Kukkimisen jälkeen muodostuu pieniä vihreitä, nukkapintaisia hedelmiä. Kun hedelmät halkeavat, esiin tulee siementä (mantelia) ympäröivä kova luumarja.

EVOLUUTION OIKKU

Aivan aluksi mantelit olivat karvaita. Ihminen keksi hyödyntää luonnollista mutaatiota, joka muutti mantelit makeiksi. Nykyisin viljellään lähes pelkästään makeita manteleita. Karvaita manteleita käytetään ainoastaan antamaan erilaisille leivonnaisille luonteenomaista, herkullista mantelin makua.

MYSLI, MACARONIT, MARSIPAANI JA MAITO

Mantelin käyttöalue on valtavan laaja: sitä käytetään rouhittuna myslissä ja pestossa sekä pohjoisafrikkalaisissa ja intialaisissa ruokalajeissa, jauhettuna mantelimassassa ja marsipaanissa sekä gluteenittomana jauhona erilaisissa leivonnaisissa tai mantelimaidon valmistukseen. Mantelista puristetaan myös öljyä, jota käytetään pehmentävänä ja puhdistavana ihonhoitotuotteena sekä puupuhaltimien, kuten oboen, hoitoaineena.
Manteli

Manteli on kenties kaikkien hyödyllisin pähkinä, koska se sisältää vähän energiaa mutta runsaasti tyydyttymättömiä rasvoja, jotka ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja. Lisäksi se on erinomainen kalsiumin ja E-vitamiinin lähde. Mantelissa on myös paljon rautaa, magnesiumia, mangaania, fosforia ja sinkkiä sekä B-vitamiineista riboflaviinia ja niasiinia.

Suuren proteiinipitoisuuden ansiosta manteli sopii erinomaisesti energiatankkaukseen kovan treenin jälkeen. Erityisen paljon hyötyä siitä on voimaharjoittelussa, koska lihakset tarvitsevat proteiinia kasvaakseen. Muista siis pitää mantelipussi aina mukana treenikassissa!

Pähkinä tilanteeseen kuin tilanteeseen

Maan alla kasvava papu
Terveysintoilijoiden lempivälipala
Terveysintoilijoiden lempivälipala