Pähkinäopas

Tervetuloa pähkinäoppaaseemme, johon olemme koonneet kunkin pähkinän kohdalle tietoa niiden ominaisuuksista, ravintoaineista, laadusta sekä käyttöyhteyksistä.

Pähkinät ovat käteviä äkkinäisen energiantarpeen yllättäessä tai silloin, kun haluat pitää maistuvan tauon. Koska pähkinät sisältävät luonnostaan monia hyödyllisiä ravintoaineita, kuten tyydyttymättömiä rasvoja, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita, ne täydentävät erinomaisella tavalla tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota. Kaikki pähkinät ovat omalla tavallaan hyviä – sekä keholle että makuhermoille.

Mitä pähkinät ovat?

Tieteellisestä näkökulmasta katsoen pähkinä on puusta tai muusta kasvista irtoava yksisiemeninen hedelmä, johon lukeutuvat Anyday-tuotteista esimerkiksi hasselpähkinät. Maapähkinä taas kuuluu hernekasveihin, jonka pähkinät ovat maan alla kasvavien palkojen papuja, kun taas monet muut syötävistä pähkinöistä ovat hedelmien syötäviä ytimiä. Esimerkiksi saksanpähkinä on puussa kasvavan hedelmän luumarja. 

Arkikielessä kun puhumme pähkinöistä, tarkoitammekin kaikkia syötäviksi tarkoitettuja, paljon rasvaa sisältäviä kovakuorisia hedelmiä tai niiden ytimiä. Pähkinöiksi voidaan siis sanoa cashew-, hassel-, para-, pekaani-, pistaasi- ja saksanpähkinöitä sekä manteleita ja maapähkinöitä.

Pähkinöiden terveellisyyttä on tutkittu paljon ja niiden käytöllä on havaittu olevan monia suotuisia vaikutuksia ihmiskehon hyvinvointiin.

Manteli

Pähkinät sisältävät paljon energiaa ja ovat varsin ravintorikkaita. Niissä on paljon terveellisiä, monityydyttymättömiä rasvahappoja, proteiinia, kuitua, mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja. Pähkinöiden huono maine perustuu usein niiden korkeaan energiapitoisuuteen ja niitä on pidetty lihottavina. Pähkinät kuitenkin sisältävät runsaasti elimistölle välttämättömiä omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja, joten niiden sisältämä rasva on itseasiassa terveellistä. Elimistömme ei pysty itse valmistamaan välttämättömiä rasvahappoja, joten niitä on saatava ravinnosta. Pehmeällä rasvalla on edullisia vaikutuksia muun muassa veren kokonaiskolesteroliarvoihin. Myös nivelet, hiukset ja iho hyötyvät pähkinöiden sisältämistä välttämättömistä rasvahapoista.

Cashewpähkinä

Kohtuullisesti käytettynä pähkinät ovat erinomainen lisä terveelliseen ruokavalioon auttaen ylläpitämään kylläisyyden tunnetta ja ehkäisemään nälkää, sillä ne sisältävät paljon myös proteiinia ja kuitua. Pähkinöiden syöminen on loistava tapa lisätä kasvipohjaisten proteiinien määrää ruokavaliossa. Siksi niitä suositellaankin erityisesti kasvissyöjille ja urheilijoille. Eniten proteiinia löytyy mantelista sekä maa- ja cashewpähkinöistä. Kaikkein kuitupitoisin pähkinä taas on hasselpähkinä.

Koska pähkinät sisältävät runsaasti rasvaa ja proteiinia ja vain vähän hiilihydraatteja, niiden glykeeminen indeksi on matala, hidastaen täten aterian jälkeistä verensokerin nousua. Tämän vuoksi pähkinöitä suositellaan myös diabeetikoille. 

Hyvän makunsa ja koostumuksensa vuoksi pähkinät soveltuvat erinomaisesti myös ruoanlaittoon ja leivontaan. Tiesitkö, että voit itse valmistaa esimerkiksi mantelista maitoa ja korvata parmesaanin manteleilla ja cashewpähkinöillä?

Lue lisää eri pähkinöistä: